Friday, 7 April 2017

Makcik.

Semalam aku dan parents aku datang ziarah TokNdak aku meninggal.Kawasan dalam daerah yang sama.Im so sad to hear that he have passed away.Nasib baik sempat datang ziarah dua minggu sebelum tu.He's so nice.Mak cakap TokNdak aku ni tak kawen sebab ada orang buat.Tapi ya,jodoh takda kan.Sambil tunggu orang kampung mandikan dan lain lain untuk jenazah,I sat on the chair.Suddenly one makcik sat beside me.Tanpa bertanya,dia terus melontarkan suaranya dengan ayat :

"Adik umur 23 ka ni?" Aku tak rasa ini soalan.Lebih kepada tuduhan melulu.(Cehhh for me).Like seriously im looking old?=( Terus dengan pandangan sayu aku lemparkan kepada makcik itu dan berkata "taklah,saya baru 18"
and.
she.
laughed.
and i just smiled.

Dan tanpa aku ajukan soalan,makcik tu menghabiskan air liurnya buatku perihal anaknya.Yang sulung masih belum berkahwin.Yang kedua sudah berkahwin.Dan anaknya berumur 16 dan 17 pun ada.Ini baru aku tanya

"anak makcik sekolah mana ?"
Makcik itu dengan bangganya memberitahu anaknya sudah bekerja kilang dan sudah mempunyai teman wanita(like seriously?!!!!!)

Makcik ni cakap macam machine gun.Tiada segan silu.Cerita semua.Aku dah malas dengar sebab aku tak tanya soalan yang banyak pun.Last last aku mula simpati terhadapnya sebab yalahhhh,aku malas nak layan sebab japgi aku diam dia cakap aku ni biadap,lalu aku pun mengubah posisi ku dan duduk bersebelahan acu aku.Bila terpandang makcik tu,mesti dia macam nak cakap aku ni kuanghajo but makcik...im sorry!Ampun ampunn.Hahaha.

And when i back home,i told my my mother about that makcik,dan tanya kenapa makcik ni terlampau bangga dengan anaknya yang sudah bekerja?Lalu emak pun cakap :
"Yala dik oiii,orang kampung kalau anak dia kerja kilang pun dia dah bangga.Sebab tu satu pekerjaan"

Im out of words.

And i really care when she said im 23 years old.Huwaaa.

K.Salam sayang,syadiya xx


1 comment:

  1. HAHA,kalau saya balik kampung jumpa makcik makcik tak rapat,, diorang pun fikir saya dah kerja dah kahwin padahal umur sama baru 18 tahun hehehe

    ReplyDelete