Saturday, 1 April 2017

Cara best nak bagi result spm cemerlang!

Assalamualaikum,
"study hard! study smart" but im just that study hard student weh.Camna nak bagi smart?Jap aku fikir.Adakah study smart seperti sambil baring baca buku sejarah?Oh wrong.

Tips yang aku bagi ni random.Kalau sepuluh,sepuluhla.Kalau limabelas,limabelas lah.Ikut kemampuan otak nak ingat.(Btw saja letak tajuk cara best supaya tak boring asyik 'tips' all the time.zzz)

1)Redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapa
Rasanya semua dah tahu yang ini.Elakkan gaduh.Aku anak second,dan aku selalu dengar orang cakap anak nombo dua ni dia pelik,pastu keras kepala.Semua nak ikut dia.Exactly i agree! Rating agree 10/10 akak bagi! Hahaha!Im that person.I have a big gap with my parents.Im not blaming my parents.No im not.Maybe faktor aku rapat dengan atok aku.Pastu bila jumpak parents aku,mesti aku macam taknak bonding.
IF YOU HAVE THE SAME PROBLEM AS ME,MY SOLUTION:Jumpak kaunseling sekolah.Orang akan nampak kau bermasalah,padahal tak pon.Masa aku nak spm,aku jumpak kaunseling,cikgu kaunseling tanya aku "dah mintak maaf dekat parents?"dan yang spoilnya,aku sejenis yang tak reti mintak maaf depan depan(jerit emoji here).Sapa sama dengan aku?SOLUTION NYA: Buat surat!.Aku tak malu buat surat,aku menulis ketika aku tinggal di asrama,tempat kejadian yang spesifik: dalam dorm,aku nangis.Adik dorm aku semua muka macam tahik+blur pelik. Macam tertanya tanya "ala tulis surat jeponn nangis pehal kak yaya ni?" K.
^
^
^
Panjang nak mampus mak hoi baru nomor satu?--CUTTTT!

2)BIAR MASALAH TEPI(Kalau taknak tepi,letak bawah pun boleh)
Aku bukan serius person,aku sejenis perempuan yang gila gila,gelak tak boleh belah macam nak terjatuh gusi.Kahkahhhh(miss school detected).Masing masing ada masalah,dan cara kita tangani masalah tu yang buat kita hidup sejahtera.Kalau ada boyfriend,pastu gaduh.Cilek.Cool.Ingat,target tahun ni nak SPM result leklok.Masa aku form5,aku siap gaduh dengan sorang lelaki dari batch yang sama lagi dan aku dikecam hebat oleh seisi lelaki berbatch99 di sekolahku (kecuali budak lelaki kelas aku).Tapi dah mintak maaf dah.Tapi tetap taksuka dia.Biasa ini biasaaa.Tapi jangan endah sangat.Pergi mateyy drama drama alright?

3)YOU DONT NEED A PHONE.
Im a big fanatic of smartphone.I mean:INSTAGRAM.I spend my time just to scrolling ig and stalk artis yang hensem hensem dan lawa lawa.Damn my bad!=( <--- ni masa lepas spm.Haha!Adik adik,takpayah ada fon.Kalau jenis bagitau homework dalam whatsapp tu,guna je fon mak hang.Mak hang mesti bagi kalau benda baik=) Tapi selama aku form5,duduk asrama,takda fon-dan budak kelas aku yang duduk asrama selalu ketinggalan sebab takda whatsapp tapi hidup lagi alhamdulillah hahahaha.Kalau budak kelas yang duduk asrama spesies yang rajin,selalulah guna smartphone asrama iaitu PUBLIC PHONE untuk menghubungi kawan yang tinggal di rumah.Dari situ jelah yang boleh ditolong untuk homework,atau kelas tambahan cancel(ini selalu bersorok riang tertawa mesra)

4)BUAT NOTA KECIL (POCKET SIZE)
Betul betul boleh masuk poket punya nota ok?CARA:Kertas A4,lipat dua.lipat lagi dua.Staple or rebenkan or ring kan.Sejenis aku,aku suka staple.Kalau ring boleh jadi serabut(pada pendapat aku).Kalau nota saja tak cukupppp!Nota tu wajiblah berwarna warni.Baru senang masuk otak.Nota favourite aku yang paling aku boleh ingat sampai sekarang,nota sains.Bila aku selak nota aku,aku sering tertanya tanya "bila masa aku buat,kenapa terlampau kemas dan cantik dan rasa ingin buat bantal busuk?"zzzz.Sampai sekarang,aku masih ingat struktur otak yang aku lukis dalam nota.Hebatnya kaleringgggg!

5)MAKSIMUMKAN MASA.BUAT LEBIH.
Kalau cuti minggu,tak balik kampung (for budak asrama),lepas subuh aku tak tidur dah.Terus mandi.Sorang sorang(selalu berharap ada orang mandi jugak sebab penakut yakmat dan kadang kadang ada yang mandi!).Lepas mandi,buat la latihan yang cikgu bagi.
Kalau untuk hari sekolah,dalam kelas tumpuan aku 99.9% sebab 0.1% tu dah dibawa angin sebab aku mengantokkkk yang tak dapat ditahan!Selalunya pukul 11 ke 12.Lepas rehat.Masa yang rasa nak lena.Lepas balik sekolah,here's the rushing time.(Oh i miss school..)Aku budak akaun,ambil 10 matapelajaran(Ada yang ambil 9).Balik everday 2.15 weh.Im kerayingg.Prep petang untuk budak asrama start 3.30.Kelas aku dari hostel jauh.Nak balik take time (konon alasan).Pastu pandai pandailah uruskan masa dan diri dalam sesingkat 2.15 hingga 3.30 untuk mandi,makan,dan solat.
CARA AKU: Takpayah mandi.Youre not busuk.You just cherish your time babe.Masa untuk mandi,aku bawak untuk tidur.Sebab apa?Sebab aku takkan ada masa untuk tidur dah sampailah waktu tidur malam aku -selalu pukul 12 pagi.
Masa prep,study betul betul.Kalau ada yang bising,buat ja "shhh" pastu acah la macam hang tak cakap shh tu pun *mata ke atas tangan dibahu*
CARA AKU LAGI:masa otw nak tidur,kalau tak boleh tidur,bukak nota sejarah,baca.Paling teruk aku boleh cakap,aku terlelap sekejap sambil memegang buku sejarah ditangan.Sumpah tak bohong!Hahaha!

6)SARAPAN
Roti/biskut pun dah okay sangat.Macam aku,depend on dewan makan la.Kadang kadang yang tak best bila dapat makan cornflakes yang takda rasa tu=') pastu terus teringat mak dekat rumah.Sebab sebelum duduk hostel,everyday aku bawak bekal sesedap dan sarapan sesedap.Kalau tak reti sarapan pagi,TRY JUGAK.Lama lama jadi okay.Kadang kadang aku pun sejenis yang bila lepas makan,tak sampai satu jam,dah rasa nak pi tandas-nak kentut-nak menyahtinjah.Kahkah.

7)SOLAT HAJAT(everyday) 
If you can do.If you have a good energy.Tapi takkan takda tenaga? Paling koman buat dua rakaat.Masa aku form5,i did it every single day.CARA AKU:Lepas asar,terus sambung solat hajat.Mintak dekat tuhan sungguh sungguh.Mintak yang besar.Jangan yang kecil.Even benda tu mustahil dan cam peliks,tapi takdir Allah tu di mana mana.

8)DALAM SUJUD(doa)
Setiap solat 5 waktu yang kita buat,sujud terakhir-sujud lama lama.Bukan nak suruh tidoq ka apa,bukan yaaaaaa.Hahahaha.Ni nak suruh doa dalam sujud.Aku suka doa dalam sujud.

9)MINAT SEMUA MATAPELAJARAN
Aku minat semua cikgu yang ajar aku.Sebab cikgu aku semua jenis yang baik,taksuka sibuk pasal hal anak murid dengan mendalam.They just accepted what you're in the school,dan bukan luar sekolah.Sebab ada jenis cikgu yang suka sibuk hal budak masa di luar sekolah.It's annoying.Sorry to say.Cikgu aku semua yang depa ajar,aku minat.Senang cerita,aku minat subject yang depa ajar.Macam akaun,aku minat sebab cikgu aku tu suara dia lantang,bila balik terngiang ngiang suara dia di celah celah lubang telinga aku.Hahahaha.

10)CARI KATA KATA SEMANGAT
Tak kisah la sapa pun orangtu.Here's  the quotes yang buat aku terus nak study dan sentiasa terbayang bayang untuk tak kecundang dalam spm:

"hang kena study elok elok,jangan jadi macam aku,tengok nak cari kerja pun susah"Sepupu aku.

"kalau tak tahan lelahnya belajar,maka tanggunglah peritnya kebodohan"Imam Shafie.

"Dunia ini untuk berjuang dan untuk penat,kita rehatlah bila mati nanti di syurga-Nya"Ahmad Ammar.

Rindu zaman belajar sebab bangkit awal,tidur lambat dan jerawat tak banyak (kecuali bawah dagu)
Btw,i just cropped my friend-Anis beside me sebab tak banyak gambar skulah sorang sorang.

Semoga bermanfaat.
Salam sayang,syadiya xx



6 comments:

  1. Tudiaaaaaa nasihat dari akak cemerlang SPM 2016 hehehe.

    ReplyDelete
  2. Jngan disebabkan result spm yg x seberapa ok menyebabkan kita menjauh dan x berhubung dgn rakan2 kita. Ingat, Tuhan sdh sediakan yg terbaik.

    ReplyDelete
  3. samelah, tak reti nak face-to-face bila mintak maaf or ckp i love you or bende lain ...

    btw, nice advice

    ReplyDelete