Friday, 14 April 2017

BRACES III (33 DAYS)

Assalamualaikum,
do you know braces?ala yang dakap gigi kita tu.Yang nak bagi rata gigi tu.Yang tak sakit tu.2 days ago,aku pergi klinik gigi yang pasangkan pendakap gigi untuk aku sebab that klinik wasap aku cakap "sebelum appoinment braces,datang ye untuk cabut gigi".I never sigh sebab alaa cabut gigi ja kot!(nangis dalam hati) pastu memang dah jangka pon nak kena cabut sebab masa aku pasang 33 days ago,dengar perbualan doc tu dengan dia punya pembantu(atau sebenarnya dia cakap dengan aku?) yang aku kena cabut 2 gigi.

And 2 days ago,i let go my gigis (sebab dua batang).Cabut gigi tak sakit sebenaqnya.Aku taktau ah government sakit or tak,tapi swasta memang tak sakit.Yang sakit masa dia cucuk tu ja aku macam nak jadi zombi sebab gusi semua rasa kebas.

Doktor cakap kalau rasa sakit masa cabut,angkat tangan cepat cepat.But ya,aku tak sakit pun cuma rasa takut pastu aku pi angkat tangan jugak.HAHAHA BONGOK but ya adrenaline rushing ok. But it went good.Gigi pertama sat ja dah blah dari gusi aku,but the second degil nak mampus.Jenuh doctor tu goyang goyang punya lama,tapi still degil taknak blah dari gusi.Aku ada rasa fade up gak sebab lama sangat.Tapi lama kelamaan setelah digoyang (atau lebih tepat dipujuk?) dia blah jugak.

Aku dahla drive sendiri pergi klinik gigi ni,nasib aku ajak kawan aku sorang teman.So boleh lah tolong aku apa yang patut.Dah settle,bayar RM100 for 2 gigi and ya of course duit datang dari mak aku.Rest in peace duit mak=') Hahaha.

Dan startlah perjuangan aku bersama gigi berdarah.When i back home,the bleeding is non stop! Kapas pulak memang sikit ah dia bagi.Kat rumah aku dahla takda kapas jenis macamtu.Lemme tell you,it's not sakit masatu,tapi lama lama jadi sakit.Hehe.Lagi satu,apa yang buatkan aku panik ialah sebab darah tu warna merah,ce bayang kalau darah tu warna putih,of course aku telan sebab ingat susu dutchlady.Tak gitu?It's all sebab darah tu warna MERAH.

Aku memang panik ah taktau nak buat apa dah.Kapas habis dah semua pekat dengan darah,and tetibeee mentol menyala di sebelah kepala ku beserta bunyi 'tingg' (rekaan semata mata) .I should wash the kapas so boleh guna banyak kali,and i did it.So kapas tu memang aku basuh banyak kali and repeat guna.

Aku cabut gigi pukul 12,pukul 1 aku telan ubat tahan sakit yang klinik bagi and terus rasa laloq nak tidoq oh please where is bantall.Pastu mak aku pulak wassap masa aku tengah laloq suruh ambik dia dekat sekolah (sebab guna kereta mak).Dengan mata yang kuyu,pakai tudung terus drive ambik mak sambil dalam mulut kiri dan kanan ada kapas.Budak sekolah mak aku tengok aku mesti pelik ingat aku zombi.zzzz.Pastu sampai rumah,terus tidur dari pukul 2 sampai pukul 7 .(like what?aku mati kejap ka tadi?

Apa yang aku jangka:MESTI DARAH DAH BERHENTI NI.HEHEHE SERONOKNYA BOLEH MAKAN PERUT DAH LAPAR NIIIII.
but.
tak.
pon.
:')

It's still bleeding tapi tak seteruk sebelum ni lah.Nasib pagi sebelum cabut gigi aku dah masak nasi,masak  sambal udang,masak ikan goreng dan makan sesedap!Cuba bayang if aku makan roti+milo ja pagi tu?Mesti aku lapaq gila.Malam nak tidur pulak aku tahan perut lapar.Sebab aku memang betul betul makan sebelum cabut gigi ja.Sedih bukan?

Dan tidur malam tu jugak,aku tidur sambil kemam kapas dalam mulut kiri dan kanan.Dan bila bangkit still bleeding!Tapi tak banyak lah.Makin kurang.I decided to drink air sejuk sebab baca tips search kat google,minum air sejuk boleh hentikan pendarahan and so yahhh! IT'S WORK!

Oh ya,memula ingat nak pergi klinik gigi tu balik untuk tanya pehal gigi bleeding lagi kan?Tapi aku just wasap sebab klinik gigi aku ni memang cool ah boleh wasap ok.So aku wasap tanya kenapa masih bleeding.Pihak klinik balas cakap jangan kumur.Masa bila I kumoq T^T .Pastu dia cakap guna kapas yang dia bagi dan gigit kuat kuat.Masalahnya kapas depa pun aku dah habeh guna kot!

And today,alhamdulillah lebih baik.Dah makan banyak  dan alhamdulillah jugak gigi aku tak nampak macam rompong sebab gigi yang dicabut kat belakang sikit.Immah so happy sebab 20hb ni nak pi hari anugerah dekat sekolah,takmau la orang ingat aku ni takdak gigi ka apaaa syukur syukurrr.

Setiap klinik gigi lain lain kot.Ada yang sebelum pakai dah cabut gigi.Depend to klinik.

And my tips in this entry,bila bleeding tak berhenti:MINUM AIR SEJUK.





Salam sayang,syadiya xx

6 comments:

  1. Tak pernah pakai braces, how much it cost btw? Sy pun ada pengalaman cabut gigi ni, pernah smpai sakit kepala tak boleh tido malam esoknya terus ke klinik gigi. Lepas cabut tu barulah rasa ringan. Alhamdulillah darah dalam 2 jam jak berhenti lepas tu trus ke opis sambung kerja. Hehe. Moral of the story, selalulah jaga gigi anda dan kalau sakit cepat2 jumpa doktor gigi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. klinik saya buat murah .rm2800. rasa rimas la gigi bedarah nii. hahahaha.

      Delete
  2. I can't recall when was the last time I went to the dentist for an official cabut gigi since biasanya bila gigi goyang tu, I'll play with it more sampai dia tercabut sendiri.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btw me too! tahun ni start pakai braces baru gigih la jumpak dentist kalau tak non hado ler

      Delete
  3. "Kalau darah tu putih aku dah minum dah sebab ingatkan susu dutch lady" hahahahahaha okay mudah terhibur. Dah tu, kalau warna merah tu tak boleh bayangkan air sirap? hahaha. Tak pernah cabut gigi dekat klinik lagi stakat ni :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sebab mudah terhiboq!hahahahaha! takboleh merah ni warna seram aaa

      Delete