Saturday, 29 August 2015

Kening.

 Assalamualaikum,
Zaman remaja adalah zaman yang bad-sad-pathetic gila.Ini yang selalu aku dengar, bad-sad-pathetic tu bukan sebab apa,tapi cuma satu.Sebab muka naik pimples!Zaman sekarang nilah,dari form one sampai sekarang try macam macam produk.Paling sobs masa aku tahun lepas (form3) muka aku teruk sangat =') Aku ni jenis manusia malas nak pakai pencuci muka.Tambah lagi bila malam.Rasa macam nak tidur terus malas berus gigi dengan cuci muka.Terus bum! Memang teruk sangat astagfirullah ler bila ingat balik.Selalunya pimples ni akan menjadi mangsa untuk dipicit.TAPI sayang,pimples ni suka bawak geng geng dia mai serang satu muka.

Atok aku pun jenis rajin gak beli pencuci muka dekat mek siam.Dia saja beli.Tapi bila cucu dia tengok mulalah mintak satu.Muahahaha nak try okay bukan sesaja sebab rasa muka teruk gila T^T . Muka aku sangat lah hirang(hitam) sebab tak guna pencuci muka tapi sebenarnya aku ni jenis warna kulit biasa.Bila compare dengan tangan aku macam langsat dengan daun kering.Masa ni tak fikir apa dah sebab kemalasan aku lagi banyak daripada kerajinan aku nak sucikan muka aku.Last last aku try produk atok aku yang aku mintak ni.Bukanlah produk yang diiktiraf macam Dynas atau Qu Puteh bagai, tapi asal pakai pimples hilang pun aku dah okay.

Aku try pakai dari bulan 12 sampai tahun ni,semua orang tanya "pakai apa nampak cerah?" "pakai apa jerawat kurang?" rasa macam KO NI NAK PERLI KE KO CAKAP SERIUS KAN T^T hahahaha.Last last memang betul la banyak beza muka aku dulu dengan sekarang.Start tahun ni dah matang sikit tahu guna pencuci muka banyak kali sehari.

TAPINYA,
Aku macam terperasan,something wrong somewhere bila kening aku macam dah tak lebat.Tak, maksud aku bukan tak ada kening, tapi nampak macam kening aku ni nipis sebab aku memang manusia yang kening tebal.Orang cakap kening tebal cantik *kejip kejip mata.Sebenarnya aku pun cakap gitew.Muahahaha.Aku lupa pulak nak bgitau yang muka kakak aku ni sama,cuma yang berbeza juga adalah kening aku lagi tebal.
Kening dulu
Jadi,suatu hari,kakak aku tanya "adik kenapa kening macam dah takda?" maybe masani dia rasa kening dia lagi tebal.Wah biadab.Hahahaha. Jadi startlah tanya orang tu orangni termasuklah the whole family!

"Mak perasan tak kening adik dah nipis?"


"Abah perasan tak kening adik macam dah takda?"

"Weh syafi,tengok kening aku.Macam takda kan?"

Sampailah tadi, pergi rumah Maklong aku sembang dengan anak dia,dia ni suka decorate muka orang(makeup),lepastu dia cakap nak make up kan aku sebab kening aku halus.Then i ghase nak nangis sebab biar betul kalau dah sepupu aku pun boleh perasan?!Balik rumah atok,terus tanya lagi mak buat keberapa puluh ratus kali plus makcik makcik lain pun tengok gak kening aku yang daif ni =')

Sebelum ni pun aku macam gelisah tak menentu kotla pencuci muka yang aku pakai telah menghakis segala bulu yang ada di muka aku atau kening aku jadi halus sebab aku ni ada terkutuk sesapa *tersedak .Jadi,aku pun startla search google "cara melebatkan bulu kening" comel betul ayat aku untuk mencari.Hahahaha.

Kening sekarang

Buat masa sekarang,aku boleh percaya bila letak lendir aloevera aje.Yang lain aku takboleh nak buat sebab susah nak cari bahan.Tapi senang cerita sebenarnya hitamkan jela guna alat alat make up yang canggih sekarangni kan. Banyak kali gak berkira pasal guna makeup,tapi aku bukan jenis yang suka bermakeup.So,aku tolak tepi dulu guna segala benda alah tu.Sekarangni,start guna aloevera je =').Sedih ngat. Atok,kalau pokok lidah buaya atok nanti macam dah takda tu fefaham jala cucu atok ni nak lawa.

Salam sayang,Syadiya.

Friday, 21 August 2015

Medan,Indonesia (2014) PART 3

Assalamualaikum,
Blogger yang kunjung ke belog aku semuanya kebanyakan daripada Indonesia lepastu yang lain tulis dekat shoutbox pasal buaya. Maaf maaf T^T aku cuma nak bercerita tentang Travelog aku untuk tatapan semua tapi tak sangka buaya tu meletop letops. Hahahaha. Jadi, entry kalini mestilah entry  hari ke3 di Indonesia setelah hari pertama dan kedua disana dah pun aku ceritakan.

Lepas ke Istana Maimon, kami semua bertolak ke Bandaraya besar iaitu Medan.Serius weh besar gila aku agak macam KL lah.Cuma yang lebih powernya sebab pagi pagi buta lagi depa dah berhon sana sini . Di Indon, hon adalah perkara biasa untuk menegur pemandu/penunggang supaya ketepi.Tapi kalau dekat Malaysia, bunyi sikit hon orang dah mula nak bertikam lidah ataupun bergusti di tepi jalan.

Kami tidur di hotel (tak ingat nama) yang berada di tengah tengah bandaraya Medan.Rasanya tengahari jugak kami sampai ke medan, jadi petang tu kami semua decide nak naik entah kenderaan apa aku tak ingat namanya tapi ala ala tuk tuk di Thailand. Atau lebih senang aku cakap macam beca cumanya depa guna motor.





Bapak yang bawak kami ni sangat baik okay.Untuk pengetahuan, satu kenderaan ni boleh naik maximum 3 orang sahaja. Harga ikut sampai mana nak pergi.Masa ni kami tengah cari kawasan yang jual banyak kain baju sebab selalunya orang Malaysia datang sini nak cari kain baju yang lawa lawa dengan harga murah.Lepastu balik Msia kau bolehla jual dengan 2 kali ganda harga yang kau beli.Memang berbaloi okay! Hahaha. Tapi malangnya tak jumpak pun tempatnya. Lupa nak tanya Kiki (tourist guide).

Di tepi tepi jalan juga kami dapat lihat banyak wishes untuk orang kahwin macam gambar yang aku tunjuk dekat atas.Yang kreatifnya sebab semuanya menggunakan bunga termasuklah tulisan tulisan =)

Lepas dah berenti di tempat yang salah,makanya terpaksalah kami jalan kaki mencari tempat yang betul.Ni namanya usaha walaupun memang tak jumpak even pergi tanya dekat pondok pertanyaan pelancong =') sedih weh.Jadi, kami semua pun balik ke Hotel sebab dah maghrib.

Esoknya,kami ke Berastagi!Berastagi adalah part yang paling aku suka sebab suhu dia pun macam Cameron plus strawberinya tak masam dan juga pemandangan yang memang sedap mata memandang.Perjalanan ke Berastagi juga memakan masa yang lama.Dalam 5 jam lebih. Bila tempat yang dituju semakin hampir, kami singgah ke satu kedai ala ala 7E membeli segala jenis makanan dan disebabkan aku ni jugak jenis yang suka air lemon tea jadi aku pun belilah air tea botol.Malangnya tehnya sangatlah wangi sampai tak tergamak aku nak minum.Memang teh depa dekat sana jenis macamtu.



Tikar yang kami duduk ni bukan bawak ok! Tetapi haruslah dibayar dengan harga rm7 ke bawah aku dah lupa tapi tawar menawar masani haruslah dibuat . Alah nak lapik punggung je kot.Hahahaha. Berdepan dengan kami ialah Gunung Sinabung yang sedang meletus.Tapi waktuni taklah teruk sangat gunung Sinabung meletus.Start 2015 baru teruk rasanya sampai masuk berita.Selain itu,kami juga turut membeli strawberi sebab rasanya memang berbeza kalau nak dibandingkan dekat Cameron .Strawberi berastagi ni memang manis.Aku tak tipu okay!Jadi kami decide bawak balik sepaket untuk dibagi rasa kepada pakcik aku walaupun strawberi tu pun dah pun mengecut.Ekekeke.













Lepas dah seronok menikmati suasana yang aman dan menghirup udara yang nyaman, kami bersiar siar di sekitar kawasan ini menaiki kereta kuda.Sebenarnya yang naik kereta kuda ni cuma aku dan adik adik aku yang dua orang sahaja.Yang menunggang kuda hanyalah Abah dan Kakak aku.Aku sebenarnya kurang berani.Bukan penakut.Kuikui. Kawasan di sekitar Berastagi memang cantik senang cakap cantik sangat sangat! Lepasni kalau ke Medan bolehlah pergi ke Berastagi lagi sebab aku bagi 5 bintang okay! Harga menunggang dan menaiki kereta kuda ni aku tak ingat.Otak aku ni kuat lupa harga sikit.Harap maaf.Tapi yang pasti taklah sampai mencecah puluhan ringgit.Kuikui.Kawasan yang kami pusing ni memang cantik,boleh nampak kawasan kawasan Berastagi dan juga kebanyakan nya penduduk Berastagi ni gemar bercucuk tanam.Yalah,dah boleh agak dengan cuaca yang sejuk macam Cameron ni kan takkan kau taknak bercucuk tanam.


Selepas itu,kami buatlah sikit sikit sesi tangkap gambar berjemaah yang berlatarkan Gunung Sinabung.Di sini juga,ada tersedia photographer yang bersedia untuk menangkap gambar anda berlatarkan gunung Sinabung,siap boleh buat frame lagi.Tapi disebabkan weols pun dah ada kamera gedabak buat apa nak suruh photographer tu kan. Kedai kedai menjual pakaian juga ada disini okay.




harap maaf muka saya ditutup kerana zaman kecomelan tak sampai lagi pada waktu ini.ekekeke
Dah puas bersantai di sekitar kawasan ini, kami ke kawasan lain( juga di Berastagi) untuk membeli souvenirs dan buah buahan untuk dimakan.Masani aku beli beg je =( sebab macam aku cakap,ingatkan Medan banyak berjual macam macam rupanya tidak.Sedih sangat tau.Tips:di Berastagi,bila sudah menawar harga barang tersebut tetapi tak mahu beli dikira biadap.So,jangan tanya kalau takmahu beli. Sebab aku dah pernah kena marah.ekekeke.

Dah beli buah buahan dan souvenirs yang cipuut, kami meneruskan perjalanan balik ke Medan.Masani kami singgah di satu kedai untuk minum dan makan jagung bakar.Tapi part aku taktahan bila monyet monyet sibuk jugak nak makan.Dahla berlambak monyetnya.Paling penting,monyet monyet ni asyik nak pelahap jagung orang ja.




Kami memilih untuk minum air panas sebabnya kawasan kat sini masih sejuk.Tengoklah kabusnya!kopi luwak juga boleh diorder, tapi disebabkan ianya adalah kopi taik musang dimana Islam takboleh minum (najis okay) jadi kami semua minum nescafe dengan kopi sahaja.Jagung bakar disini berlainan dengan di Malaysia kerana kalau dekat Msia salut dengan majerin, tapi di sini depa salut dengan pedas.Memang pedas mulut aku.Dahla bibir pecah pecah.Sila bayangkan.Hahaha.Disebabkan monyet monyet pun sibuk nak pelahap jagung kami, kami decide makan dalam kereta dan meneruskan perjalanan pulang ke Medan =)

Entry kalini aku rasa cukuplah sampai sini, entry esok aku akan sambung pasal Medan iaitu  mencari segala kain baju .Thanks for reading! Toodles ;)

Salam sayang,syadiya.


Thursday, 20 August 2015

Medan,Indonesia (2014) PART 2

Assalamualaikum,
Aku sebenarnya  berkira kira sama ada nak sambung entry pasal Medan atau tak. Tapi disebabkan macam ada sambutan ja (konon gitew) jadi aku decide untuk sambung cerita walaupun ingatan aku ni sedikit sebanyak dah dimakan si anai anai. Ekeke.
Lepas kami ke Danau Toba, kami singgah ke Taman Buaya. Beratus ratus ekor buaya di bela di sini. Aku selalu ber "kalau" . Contoh, kalaulah Medan banjir, kalaulah buaya tu ngap tuan dia. Ya tuhan.Hahaha.Buruk fikiran ni.
Cuba bayangkan masa ni dia teringin nak pelahap kau. Hahahaha.
Ada setengah buaya yang diletakkan dalam sangkar macamni, ada setengah lagi duduk dalam paya/parit. Aku seram gila weh tengok. Semua buaya tu macam kelaparan ja nak makan kami yang tengah tengok depa.


Yang ini buaya yang duduk dalam paya.Paya tu pulak penuh dengan rumpai rumpai kecil tu sebab buaya ni nampak macam kena selimut hajee.Sebab dekat sini ada 'offer' jual itik untuk dibagi makan kepada buaya,sebenarnya itik hidup okay, jadi Kiki berhasrat untuk membelinya dan melempar ke dalam paya. Nak tengok si buaya buaya ni berebut bila makanan sampai. Seekor itik dibeli dengan harga rm15. Dah beli beli, dah baling itik tu ,dan tengah seronok seronok tengok si buaya buaya berebut itik pada waktu ituuuu, TAPI malangnya, itik tu boleh pulak terbang! Dia terbang menyorok dekat tepi paya sebab dekat situ ada pokok. Lebih malang bila itik tu menyorok lama sangat dan buaya tu macam dah kenyang 100 tahun ja so dia biar ja itik tu menyorok dekat situ. Lebih malang kami yang melihat sebab beria ria dah tekan record video tapi si itik lari! Sakitnya tuh
disini betul. Bila lagi nak tengok benda adventure macam ni weh T^T.Lama gakla kami tunggu itik tu menyerah kalah tapi macam tak mahu mengalah ja last last kami semua yang mengalah dan blah dari Taman Buaya. Untuk pengetahuan, masuk ke Taman Buaya ni tak semahal mana :) Bawah rm10 sahaja.

Selepas ke Taman Buaya, tempat seterusnya yang kami kunjungi ialah Istana Maimon. Istana Maimon ni keturunan melayu. Nama pun istana kan.Harga untuk masuk ke istana Maimon dah pun otak aku melupakannya.Harap maaf.Kalau nak tahu tanya lah Mr Google.


 
Sebab nama pun istana, haruslah segalanya bergold! Buat pengetahuan, sultan mereka yang sekarang ini baru berumur bawah 16 . Sebenarnya aku tak ingat umur berapa , tapi yang pasti muda banyak daripada aku. Nama sultannya panjang sangat cuma yang aku ingat nama sultan tu Sultan Jiji.


Bila pandang pandang ja muka Sultan Jiji ni terus cakap macam muka Ezzrin Loy.Sebijik sangat ok! Selain gambar gambar dan perhiasan serta barang barang sultan dan permaisuri , dalam istana ni jugak ada jual macam macam souvenirs untuk dibawa pulang ke Malaysia.Tapi yang paling unik, anda boleh berpura pura menjadi sultan dan permaisuri dengan menyewa baju sutera! Amat rugi untuk aku sebab aku tak mencuba. Aku bila pergi bercuti mood aku memang ke laut.Tu gambar pun cipuut je. Jadi yang hanya memakai baju ala ala sultan dan permaisuri yang memerintah rakyat dengan adil dan saksama adalah mak dengan abah aku.Ekeke. Untuk pengetahuan,sewa baju ni murah aje, kalau dalam ringgit malaysia, rm15 ke bawah untuk seorang.




Masa dalam istana, kebanyakannya aku beli magnet sebab orang orang rumah gemar bercuti dan membeli magnet peti ais.Buat himpunan momen momen indah la katekan dan juga membeli dompet kain batik 5 pieces dengan harga rm10 tak silap aku sebab masa ni haruslah bijak untuk  tawar menawar. Apabila anda dah sampai ke Istana Maimon, jangan expect yang ianya seperti Istana di Malaysia kerana jauh beza.Istana di Malaysia kebanyakan semua besar besar.Lepas dah puas menjelajah tengok atas kiri bawah kanan di dalam istana, kami ke luar untuk mendengar dan menonton dendangan seorang pakcik dan anak anaknya bermain alat muzik (aku taktahu nama alat muzik tu apa) tapi yang pasti semuanya lagu Melayu yang membuatkan aku si  bangsa melayu bangga.




Anak pakcik ni dua dua handsome tapi sorang macam fokus sangat dan sorang tu pulak tak reti nak senyum.Ekekeke. Ada sorang pelancong menyanyi.Rasanya dari Malaysia sebab dia reti nyanyi lagu Melayu. Ada dalam 40 minit duduk tengok depa. Lepastu sesi tangkap gambar di luar Istana Maimon pun bermula.

Sebenarnya gambar di luar Istana Maimon ni banyak,tapi disebabkan aku jenis yang memilih gambar sebelum letak agar tak malu pada masa hadapan, maka satu ni jala yang aku sertakan. Eekeke.Di luar Istana Maimon ni bagi aku cantik sebab ada air pancut dan taman mini yang cantik.
Okay, entry kalini cukuplah sampai Istana Maimon, entry seterusnya iaitu hari ke 3 di Medan, nanti aku akan cerita pasal kesibukan Medan dan juga seronoknya Berastagi.
Toodles! ;)

Salam sayang,Syadiya.

Sunday, 16 August 2015

Medan ,Indonesia (2014) PART 1

Assalamualaikum,
Aku ni jenis manusia biasa yang taklah boleh ingat semua benda. Kadang selalu lupa gak apa yang jadi seperti password password yang berlungguk (ig,facebook,twitter dll) . Jadi, selalunya password password dan emel emel sedemikian aku akan tulis dalam private book la. Mana boleh letak merata . Mampus aku. Haha. Jadi, kalini aku nak share pasal aku pergi bercuti . Dengan siapa? Eh aku bawah umur mestilah pergi dengan family!

Actually, percutian ke medan ni memang dah ditempah awal. Ada dalam 6 bulan sebelum pergi (tak silap aku) ini untuk mengelakkan harga tiket yang mahal apabila ditempah lambat dan sure lah harga tiket kami semua murah. (anda perlu tahu ini okay) Jadi taklah rasa macam dihambat pilu bila kau kena harga mahal tapi aku takpun padahal tempat yang dituju adalah sama.

Kami ke medan pada 1 disember hingga 4 disember (4 hari 3 malam) pada 2014. Ya, tahun lepas .Macam aku cakap, manusia ni zahirnya pelupa, so aku buatlah sedikit coret coretan di belog ini. Penerbangan kami adalah pada pukul 9 30 pagi gitula(dah lupa) .Jadi nak ke KLIA tu mestilah pagi pagi buta . Tidur dulu sementara sampai adalah perkara utama. Setelah masuk ke balai berlepas , mestilah kena menunggu berdetik detik lamanya . Masani pun aku buat taik mata lagi. Nak menunggu bukan sekejap. Dengan kapal terbang nak diselenggara lagi. Tapi kalau tak nak bosan, silalah bawa bahan bacaan atau cas bateri fon anda hingga penuh untuk berwhtsapp/wechat sebab nanti sampai ke luar negara line maxis/digi/celcom tidak boleh dirodok dimana mana. Kecuali kalau kedai kedai yang anda kunjungi tu memang ada wifi yang tak bersangkut paut dengan your maxis/digi/celcom.
Mukadimah sebelum berlepas ke negara orang lain haruslah berjela okay.Kuikui. Jadi setelah berliur basi menunggu kapal terbang siap sedia untuk membawa penumpang, kami pun masuk ke dalam perutnya.Masa yang diambil untuk ke medan tak sampai sejam pun . Ye aku tak tipu. Dalam 45 minit sahaja, kau boleh melihat negara asing. Hebat bukan encik pilot yang handsome ? Tak maksud aku, hebat bukan kapal terbang ? Ekekeke.

Setelah dicop segala bagai dan mengisi borang yang berkenaan untuk memasuki negara joko widodo , kami terpaksa mencari seorang lelaki iaitu tourist guide kami . Alhamdulillah, tak lama mana pun sebab abang yang kami panggil Kiki (nama macam nak gelak je) tu dah bersiap sedia memegang kertas bertulis "Encik Anuar , Parit Buntar" . Lepas dah jumpa dia, terus ke kereta yang dibawa oleh Kiki dan tempat pertama yang dituju adalah Danau Toba! Okay kalini ingatan aku dah kuat sikit bab ke Danau Toba.Pernah dengar tak Danau Toba ? Alah tv3 cerita dongeng yang jum relaks tu ada satu episod pasal Danau Toba . Kiki bagitau, Danau Toba ni terkenal sebab tasik(danau) dan juga sebab ada batu tergantung. Sebelum ke Danau toba, kami telah berhenti makan untuk mengisi peruts (sebab ramai) yang dah berbunyi.

Disebabkan restoran tu macam canggih aje, jadi try trylah buat muka taktau malu seumur hidup minta password wifi. Alangkah bertuahnya sebab memang ada wifi! Hahaha. Apalagi, updatelah dimana mana bahawa "i arrived" . (bajet je padahal lepastu blah dari kedai termenung jugak sebab internet tak ada. Ekekeke)

 

Masa yang diambil untuk ke Danau Toba adalah 6 jam ye teman teman.Jadi,Kiki ajak kami berhenti sebelum sampai. Sebab pemandangan kat sini memang cantik. Lepas dah rasa segala sendi cergas dan mampu bergerak dengan sempurna, kami meneruskan perjalananan ke Danau Toba.Masa ni tak silap aku sikit ja lagi nak sampai . Itupun macam nak menangis dah duduk dalam kereta T^T

Setelah setengah jam, kami pun sampai ke Danau Toba pada waktu petang.Untuk pengetahuan semua, suhu di Danau Toba adalah seperti di Cameron Highlands . Sejuk dan nyaman. Kami decide untuk menyewa bilik yang murah sebab alahhh bermalam di sini sehari sahaja dan esoknya akan ke bandar besar iaitu Medan. Ditambah lagi , bilik yang kami sewa ini bila bukak je pintu terus nampak tasik dan pemandangan yang memang sedap mata memandang tau! 











Bila sekilas pandang dah macam pantai sahaja, adik adik aku mulalah terjun bermandi manda. Dan yang paling penting, bukan sahaja mereka, malah aku dan kakak aku yang merasa peluang sekali ini harus dihargai so we decided nak mandi jugak T^T hahahaha. Tengah tengah seronok berendam, satu bapak datang dekat kami dan tanya "dik, mau bandalam ngak?" yang kami ni mereput menganga taktahu bandalam tu apa padahal bandalam tu pelampung! Hahaha. Okay you should know this. Hahaha.Harga pelampung yang disewa adalah rm3-rm5 (pelupa) tapi yang pasti berpatutan sebab tasik je kut . Dah puas bermesra bersama tasik Toba yang pernah ditonton ditv3 (kisah dongeng jom relaks) maka kami pun naiklah. Mengigil sejuk okay dah nama pun suhu Cameron Highlands! Kuikui.




Selepas itu, kami berjalan jalan di sekitar Danau Toba membeli dan mencuci mata sambil menghirup udara yang segar . Masa ni aku tak habiskan duit yang banyak sebab aku beli seluar satu dengan baju satu. Rasa menyesal sebabnya kat Medan bukan ada apa sangat . Sedih sangat. Rasa nak datang lagi weh. Masa ni jugak, kami decide nak naik bot/feri bersiar siar sekitar Danau Toba. Tapi nasib badan ni tak untung semua, sebab that day bot/feri tak ada . Huwaa. Next time datang lagi inshaaAllah jika berkesempatan.

Disebabkan tekak pun masing masing dah kering, maka kami pun pergilah ke kedai makan untuk basahkan tekak masing masing. Masa nilah kena tipu bila order air wartel (lobak) tapi harganya mencecah rm15 secawan. Jadi, siapa yang nak pergi tu hati hati ok!  Dan setelah hari dah nak menginjak ke senja, kami pun pulang ke bilik yang dah disewa untuk berehat.Malam pulak, hujan mencurah dengan lebat gamaknya dan ofkos ler perut pun dah makin lapar maka yang pergi beli makanan hanya Abah aku dan Kiki sahaja. Dapat dapat makanan pulak nasiknya punyalah banyak. Inilah dinamakan rezki diwaktu hujan. Jadi, malam berkenaan kami semua tak pergi mana cuma lay on bed jelah .

Esoknya, pagi pagi lah dah bersiap nak bertolak ke Medan. Tupun sempat lagi adik adik aku berendam dalam danau(tasik) . Sebelum bertolak, mestilah ada sesi tangkap gambar yang tak berjemaah.Yang pastinya ,paling sikit gambar hakulah! Gambar siapa lagi. Sebabtu menjadi photographer ini bernasib malang T^T Hahaha.



Oh ya, semasa otw ke medan, kami sempat singgah ke Taman Buaya dan juga Istana Maimun. Dan sebab entry kalini dah berjela, aku akan sambung pada entry entry yang seterusnya. Okay toodles ! ;)

Salam sayang ,Syadiya.

Friday, 14 August 2015

About Me

Assalamualaikum,
disebabkan aku ni dikira seorang yang misteri tak pernah bercerita tentang siapa aku , dan senang cakap blogger lain anggap aku ni new blogger padahal aku dah menceburkan diri dalam dunia blog ni since aku darjah 6 (2011)lagi weh T^T .Jadi tanpa membuang saat saat yang sedang berjalan , aku nak jugaklah share 20 facts ke apa tapi yang pastinya pasal aku . 

#1 Nama adik beradik aku semua start dengan "Sya" (Syaza,Syadiya,Syafi,Syafa)

#2 Pembenci tegar cicak no satu dalam dunia. Dengar dia berbunyi bunyi pun bulu roma aku meremang . Kalau dia muncul aku menjerit. Eekekeke.

#3 My parents is a teacher. Mak aku cikgu sains tapi aku langsung tak minat sains ok. Pt3 result sains aku umpama kau jatuh gaung. Fikirlah gred apa ya. HAHAHA. Abah aku cikgu matematik dan aku seorang yang sangat meminati matematik.Mengira umpama jentik jentik ja bagi aku. Pt3 math aku taklah A tapi B . Sebab macam aku cakap ko ingat senang ke pt3.

#4 Bercita cita nak jadi pilot. Tapi rasanya tak jadi dah kut. So cita cita kedua nak jadi cikgu matematik. Cita cita ketiga nak jadi akauntan sebab aku ambil akaun.

#5 Garang, selalu menjerit, kuat marah. Bab menjerit ni selalu dipesan oleh mak abah begini ya "jangan menjerit kalau pergi mana mana" em sedih . Nak buat cane.

#6 Seorang yang jimat cermat (kedekut) untuk menghadapi dugaan masa hadapan ok. kuikui

#7 Tak pernah gemuk walaupun makan banyak gila . weh serius aku makan banyak gila. Tapi berat lagi turun.

#8 Suka menyanyi dan mestilah dalam hati selalu puji suara aku sedap . Kalau nak dengar aku nyanyi silalah follow ig saya ya : syadiyakhairul . Lepastu ko boleh kritik dan aku sudi mendengar segala cacian T^T

#9 Talkative sangat. Kalau rasa pendiam, jangan bersembang dengan aku. Tapi bestfriend aku adalah orang yang pendiam ntah macammana boleh bestfriend. Mungkin camaraderie kami ni tinggi. (Pikah)

#10 Sangat sangat tak suka tengok tv. Ya, sangat taksuka. Dengar lagu pun taksuka. Tambah lagi dengar orang menyanyi. (aku nyanyi takpee) Hahaha.

#11 Suka membaca.Selalunya beli mastika la sebab baca pasal benda feliks.Juga surat khabar, tak kisah surat khabar tu dua hari lepas atau seminggu lepas. Eh berita baru gakkan ?  Ekeke. Dan kadangkala novel. Tapi novel cinta sekarangni malas dah nak baca. Cliche . Mak bapak asyik suruh kawen dengan pilihan depa. Padahal zaman moden sekarang satu dalam sejuta uols.

#12
Bila bersembang sahaja aku jadi talkative . Tapi bila belajar aku akan jadi pendiam dan mata straight tengok cikgu (walaupun cikgu tu suara perlahan) . Orang duduk sebelah aku adalah Una dan Hawa. Kalau depa sembang aku suruh diam. Tak diam luku.

#13 Pernah buat tiga blog. Lagi dua tak ingat password. Link dirahsiakan kerana ayat ayat di dalam blog itu semua mashaaAllah.

#14 Selalu try buat cake/cupcake tapi tak pernah jadi. Pity me.

#15 Selalu tulis puisi dalam buku . Tapi kakak aku selalu curi curi baca dan minta ayat ayat puisi .

#16 Dulu pernah nak jadi photographer tapi rasa tak seronok sebab nanti bila tangkap gambar orang je gambar aku pulak yang sikit :b

#17
Cucu kesayangan atok dengan arwah tokwan . Sebab dari kecik melompat , berenang parit depan rumah sampai tak mau balik nyorok dekat sebelah rumah atok iaitu rumah maklong . Ekekeke

#18 Mempunyai seorang abah yang sangat baik ya . Tak pernah cakap takboleh kalau nak pergi mana mana. Sanggup hantarkan dan sanggup ambil.

#19
Mempunyai seorang emak yang dah habis sambung belajar tapi kalau konvo mak takmau pergi dia cakap dah tua tua buat apa pergi. Kuikui

#20 Pada asalnya nama aku tak ada maksud tapi bila selidik secara detail lagi menggunakan kanta, baru kutahu maksud nama aku adalah "alunan suci" (Syadiya Safiah)

Okay tuje. Toodles!


                                               Salam sayang, Syadiya . 

Wednesday, 12 August 2015

Tabung dan Menabung

Assalamualaikum,
Macam yang kita semua tahu, tabung dan manusia adalah elemen yang amat penting untuk menghidupkan perkataan menabung . Eh betullah kan? Hahaha kalau takda diri kau, macammana tabung tu nak terisi ?  Aku seorang manusia yang amat kedekut. Kalau boleh , aku akan cari bawah meja, kerusi , tepi peti ais, dalam kabinet duit duit syiling . Tak kira jumlahnya 10 sen, 20 sen atau 50 sen bahkan 5 sen jugak aku kutip ok! HAHAHA.

Aku dah terbiasa dibesarkan dengan ayat "dik , jangan lupa menabung" . Selalunya mak aku yang akan cakap macamni. Tapi entah perangai cermat mana aku pungut sampai kalau dekat kantin beli air. Mesti dah target "okay 50 sen ni bawak balik letak tabung" . Teruknya perangai aku. Jadi , takda istilah untuk aku beli makanan lebih atau apa. Lagipun iols bawak bekal. Sebab bagi aku masakan kantin tu amatlah tak sedap. (nak kutuk makcik kantin masak tak sedap)

Selalunya aku akan menabung duit duit syiling sahaja sebab duit kertas ni payah sikit nak simpan sebab aku akan bolot beli ais blender dan segala macam bila balik sekolah atau lebih tepat bila pergi shopping kompleks. Nampak sekecil kecil benda contohnya rm3 tapi tak sangka duit yang sikit tu menyebabkan penyimpanan duit tabung ringgit aku dimamah mamah ! Jadi, senang cerita simpan duit syiling sahaja. Ya, mesti si pembaca  menyoal ,(ntah sapa nak baca sadis ja) nampakke hasilnya? EM, memang hasilnya susah nak nampak dan mengambil masa setengah tahun okay! Tapi kalau kau jenis yang kedekut tak pernah beli apa memang akan berbukit bukit bergunung ganangla duitnya.

Selalunya aku dalam 6 bulan akan pergi tukar duit syiling sama ada di KOOP sekolah yang selalu buat announcement "kepada pelajar yang mempunyai duit syiling, anda boleh tukar di koperasi" or sometimes pergi jala tukar dekat kedai runcit . Minggu lepas aku tukar dapat rm40 ok! Aku rasa dah cukup hebat sebab tak semua orang mampu nak tukar duit syiling hasil titik peluh badan telinga kaki tangan . Tambah lagi budak sekolah menengah macam aku yang ada ada ja nak buat dengan duit syiling. Contohya, terdetik nak beli aiskrim tapi sayang duit ringgit maka si mangsa adalah duit syiling.

PERLUKE MENABUNG?
Kalau ditanya orang yang kedekut macam aku, aku akan jawab YA ! SANGAT PERLU! Sebab banyak manfaat. Antaranya, takpayah dah susahkan mak bapak nak beli barang yang kau nak. Tambah lagi ayat cliche yang berbunyi"mak, kalau kakak dapat nombor satu kakak nak telefon tau" . Apa kata kita cuba sendiri ? Dan, duit tabung ni boleh masukkan dalam akaun bank kalau taknak guna. Dapat jugak menampung perbelanjaan bila dah sambung belajar bila kau ambil PTPTN . ekekekeke.

Kadang kadang, amalan menabung ni base on family kitalah. Kalau family jenis yang tak menabung , mcammana kita nak menabung kan? Family aku jenis yang memang selalunya aku nampak je tabung kat ceruk mana mana termasuklah dalam bilik aku. Sebelum keluar pegi mana mana tu masukkanlah sikit ok ? Dan kalau nak pergi tukar duit tabung tu, tetapkanlah matlamat apa duit tabung tu ditukar ! Jangan pulak tukar duit tabung padahal beli jajan (coklat) ja lebih. Haritu aku tukar nak beli kasut sneakers, second pulak aku beli baju . Jadi kalau nak tukar duit tabung tu pastikan beli barang yang tahan lama, kalau macam jajan tu memang sudah terang lagi bersuluhler tak tahan lama.



Konklusinya,buatlah amalan jimat cermat ni walaupun kau dah kaya sebab manatahu kita jatuh miskin ada gak duit syiling berbaki . Ekkeekeke.
Salam sayang, Syadiya.

_____________________________________________________________________
8SHARE:
Selain menabung, budak sekolah macam aku jugak boleh tambah duit poket dengan menggunakan 8share. Memang senang, orang klik je kita boleh dapat duit . Memang tak banyak tapi yaa inshaaAllah kalau rezki berkepukla duit dalam 8share .

Kalau nak sign up boleh TEKAN SINI. Paling penting duit ni boleh dicash out bila dah sampai rm50 ! Selamat mencuba :) Kalau taktahu step nya macamana, boleh tanya Mr Google tentang tutorial 8Share ni .
Contact lens : Selalunya si pemakai kanta lekap yang baru sahaja memakainya tak tahu mana satu belah kiri dan kanan ataupun keliru kerana selalunya mata  akan sakit dan pedih jika tersilap belah kanan dan kirinya. Jadi , kalau nak tahu cara untuk mengetahui belah kiri atau kanan boleh KLIK SINI untuk mengetahui dengan lebih lanjut .Senang cerita, kalau dengan satu klik sahaja dan membaca isi isinya  , kita boleh mempercepatkan urusan seharian bila dah lambat sangat pergi kerja atau bila dah nak fade up sebab mata sakit. Ok toodles !


Saturday, 8 August 2015

Tokwan

Rabu . 5 Ogos 2015. Jam 10 45 pagi . Sekolah:
Lepas makan dekat kantin, aku dengan Una macam biasa nak balik kelas, tapi sebelum tu nak singgah tandas . Biasalah perempuan. Tengah jalan, tiba tiba nampak abah luar pejabat sembang dengan cikgu mana ntah . Aku mula mula pandang sekilas. Mungkin abah ada urusan kerja . Bukan urusan pasal aku. TAPI, bila nampak kelibat Syafi dengan Wiwin aku rasa macam tak sedap hati. Terus pergi dekat depa. Wiwin bagitau .
"Yaya, tokwan meninggal." Terus lemah segala sendi. 

__________________________________________________________
Sebulan yang lalu :
Tokwan nampak tak sihat. Tapi sebelum ni, tokwan memang ada sakit dan  berubat dekat pak haji ja. Takmau pergi sepital(hospital) sangat . Tiba tiba pergi rumah atok, tokwan demam demam. Mula mula makcik aku bawak pergi klinik . Aku bab ni ingat ingat lupa. Tapi sebab takboleh tengok tokwan asyik tak larat ja, mak aku decide bawak pergi hospital. Sampai hospital tokwan kena tahan. Tak boleh balik. Doktor detect sakit tibi. Masa tokwan masuk ni bulan puasa. Memang nak sambut raya pun macam tak semangat. Serius langsung tak semangat. Bukak puasa pun kadang hambar ja aku. Sebab mak selalu jenguk tokwan memandangkan rumah dengan sepital dekat ja.

Dah nama pun sakit tibi, bila nak masuk tu satu hal, mestilah kena beradab- ( kena pakai cover muka.) sebab penyakit tibi ni boleh berjangkit. Dalam dua tiga hari tokwan masuk wad, kami yang rapat rapat dengan dia semua kena letak vaksin (taktau nak eja macammana tapi hentam jala ) kalau masih kembong dua tiga hari mean ada tibi. Ada dua kali pergi jumpak doc sebab nak kena xray plus dia soal macam macam. soalan dia agak kbat gak la. Masatu aku selsema. Dia boleh pulak tanya aku selsema ka tidak sebab nak detect hencik tibi tu ada atau tak. Dengan hati yang lara, aku berdusta dan cakap "em saya tak selsema" padahal tahan hingus ok! hahaha.Dengan berat badan aku boleh turun 1kg dalam masa dua hari, lagilah aku cuak gila. Sebab tanda tanda sakit tibi ialah berat badan berkurang.

Ramai cakap, sakit tibi ni duduk hospital lama. Tapi alhamdulillah tokwan tak lama. Dalam 10 hari ja. Mak abah pun seronok. Dpat beraya dengan hati yang tenang setenang tenangnya jugak tau! Mungkin tak lama sebab mak sehari jenguk tokwan 3 kali. Nurse tu faham rasanya yang tokwan ada orang jaga. Tapi selalu pergi check up la tahap kesihatan tokwan . Ikut tarikh yang ditetapkan .

Kadang kadang aku yang temankan mak bawak tokwan pergi hospital. Masa bulan puasa. Memang penat, tapi berbaloi dapat berjasa. Pimpin tokwan masuk dalam tempat tunggu . Tunggu pulak fulamaks punya lah lama. dalam 2 jam setengah . Tak boleh nak bayang letih tokwan macammana sampai mak usap belakang tokwan . Ada dalam dua tiga kali teman mak bawak tokwan sebab bagi aku tokwan tak banyak songeh, ikut cakap dan tak mengeluh langsung.

Seminggu yang lalu:
Sepupu aku volunteer nak bawak tokwan pergi hospital. Dia taktahu kena bawak teman sebab bila dia pergi parking boleh si teman pimpin tokwan check up. Bila dia pergi parking, dia suruh tokwan tunggu jap. Tengok tengok tokwan dah berjalan sorang sorang. Dan tokwan pengsan. Jatuh. Ada luka luka sikit. Tokwan aku ni jenis tak boleh jalan . Kita kena pimpin atau naik kerusi roda. Tapi benda dah jadi. Lepastu, ramailah yang contact nak balik kampung. Takut apa apa jadi dekat tokwan. Tokwan aku paling nak jumpak sekali makteh aku. Sebab makteh aku duduk paling jauh. Dia sanggup balik naik bas bawak anak kecik .

4 Ogos 2015 . 2 pagi:
Tokwan mengadu sakit perut . Mak dengan makcik aku urutkan dekat dia. Tokwan sakit perut sampai pkul 430. Sebab selamani memang tokwan ada sakit selain tibi sebabtu berubat dekat pak haji. Tak lama tu, tokwan tidur balik . (ni daripada cerita aku dengar). Tokwan asyik cakap nak jumpak makteh, nak jumpak makteh. Alhamdulillah subuh makteh dah sampai.

Pukul 6 30 pagi, tokwan bangkit nak solat .
Pukul 7 30 pagi, tokwan mintak dukung nak duduk luar. Ude aku dukungkan. Tapi dia macam tak larat, jadi sandarkan balik dekat katil . Acu aku bagitau,masa ni tokwan memang nampak dah nak pergi. Dia dah start mengucap bila mak dengan makcik makcik aku yang lain ajarkan.

Pukul 9 30 pagi :Tokwan dah memang tak bermaya. Maklang(aku ada 10 makcik dan 10 pakcik) bisik dekat telinga dia , Allah dalam 50x dan tokwan cuba ikut. Perlahan lahan, tokwan tarik nafas lembut dan pergi. Allahu.
__________________________________________________________
Aku balik sekolah , ganti baju kurung terus pergi rumah atok sebab dekat ja. Sempat habis baca 30 juzuk alquran dengan sedara sedara yang lain. Terimakasih air mata, kau menitis sikit sikit sahaja. Kuatnya engkau. Sampailh tokwan nak dikapan, aku menangis. Dalam hati , lepasni takboleh tengok rupa tokwan dah. Tak boleh nak melawak dengan tokwan dah.

Masa kecil :
Tokwan suka panggil kami semua "skaley" sampai sekarang taktahu maksudnya apa. Dan cakap "Kala kale le sukey" okay try sebut laju laju! Sangat menarik! Hahaha. Untuk sepupu sepupu yang kecik pulak, buat lagu "unggak unggak tepung, tepung senaley naley" ni bahasa banjar aku rasa sebab tokwan dengan atok banjar . Bila mak abah aku tak ada dekat rumah, aku call atok suruh tokwan ambil aku. Dia gagahkan ambil aku. Kadang ambil cucu cucu yang lain sampai kena hujan. Pernah jugak dia bawak sepupu aku then eksiden. Tapi dia tak mengeluh. Tak pernah nak membebel . Dia ambil aku balik fardu ain, hantar pun sama. Daripada aku kecil sampai sekarang kalau boleh sanggup tak balik rumah duduk rumah atok dengan tokwan sebab naik main. Seronok tak kena marah. Sampai kulit ni dari kulit korea jadi kulit africa uols. HAHAHA.

Form 1 sampai form3 duduk dengan atok tokwan. Sebab dah terbiasa tak duduk dengan mak abah. Seronok sangat,rasa macam akulah anak emas akulah cucu emas ekekeke. sebab aku sorang ja duduk dengan atok tokwan . Masani pakcik aku tak pindah sini lagi. Start taun ni baru aku pindah tak duduk dengan depa. Life aku masa ni berpelangi pelangi, tokwan beli sebungkus roti besar utk aku bawak setiap hari. Kalau habis beli lagi. (aku menulis sambil lap air mata) .

Suatu hari di bulan 7 ; Kakak, Syafi dengan Wiwin dapat duit daripada tokwan tapi aku tak. Sebab aku dah ada dekat luar nak balik rumah . Biasalh rumah dekat dengan rumah atok. Nak lari pi rumah atok ja. Hahaha. Aku tak kisah pun tak dapat . Tapi, minggu depan bila datang rumah atok sekali lagi, tokwan terus sua rm10 dekat aku. Nk menolak rasa macam kurang wajar , maka aku ambil ja. Dalam hati, sebak sebab tokwan ingat. Terimakasih tokwan.

Aku memang rasa macam tokwan masih ada, duduk minum kopi dekat atas kerusi. Atau baring dalam bilik. Rasa macam benda jadi sepantas kilat atau mungkin lepas cepat daripada kilat ? Kun fayakun. dan Dia berfirman, jadilah . maka jadilah ia. 16 tahun hidup dengan adanya tokwan tapi hari ini, detik ini, masa ini dia dah pergi. Terimakasih sangat sangat tokwan sebab banyak berjasa dekat kami semua. Kami seronok sangat dapat berjasa dekat tokwan balik walaupun tak sebanyak tokwan. Pasangkan kelambu untuk tokwan, pecahkan ubat tokwan sebelum tokwan makan, pimpin tokwan keluar daripada kereta. Cucu cucu tokwan, 35 orang semua mendoakan tokwan. Jangan risau tokwan . Semoga allah temukan kita kita di syurgaNya. Allahu semoga Dia merahmati tokwan. Al fatihah.


Salam sayang , syadiya.